A magyar idegenvezetők szakmai és jogi érdekképviselete; megfelelő oktatási, továbbképzési rendszer biztosítása; a mindenkori kormányzattal és a szakmai szervezetekkel való együttműködés; a nemzetközi szakmai szervezetekkel való kapcsolat kiépítése.

A MIe határozottan párt és politikamentes érdekképviseleti szerveződés, közvetlen politikai tevékenységet nem folytat, pártoknak támogatást nem nyújt.

1. A MIe legfontosabb feladata az érdekképviselet, amelynek áldásos eredményeit majd minden gyakorló idegenvezető élvezni fogja:

  • ettől az évtől kezdve aktívan is fellépünk a jogosulatlan idegenvezetés tárgyában, kezdeményezni fogjuk állami szervezeteknél, hogy az utcai ellenőrzés induljon be végre nálunk is, és a jogosulatlan ’idegenvezetőket’ büntessék és szankcionálják ugyanúgy, mint Európa más fővárosaiban, kiemelt turisztikai helyein.
  • szeretnénk elérni, hogy az idegenvezetők a múzeumokat ingyenesen tudják látogatni, akár munkaként, akár saját felkészülésük végett. Amíg ennek a hosszadalmas procedúrának jogszabályi feltételei nem valósulnak meg, a MIe egyéni megállapodásokat köt intézményekkel, hogy tagjainak ezt a feltételt biztosítsa.
  • aktuális turisztikai-szervezési dolgokkal kapcsolatosan tárgyalásokat kezdeményezünk az illetékesekkel és az idegenvezetők gyakorlati meglátásait fogjuk képviselni, pl.: Várbehajtás rendszere 2017-ben, Úszó VB forgalomkorlátozásai, Liget projekt stb.
  • a turizmus többi civil szervezetével együtt aktív lobby tevékenységet folytatunk az ágazat működésének javítása érdekében (MATUSZ)
  • stb.

2. A MIe az idegenvezetők továbbképzésében és oktatásában is aktív szerepet vállal, ezért szervez önköltségen térítéses tanfolyamokat vagy ingyenes bejárótúrákat , ahol a MIe tagjai részt vehetnek. Pl.: Mazsihisszal közösen – Zsinagóga látogatás, Zeneakadémia látogatás, Bazilika látogatás, stb.

Meghívott előadókkal ismeretterjesztő és turisztikai témájú előadásokat szervez havi rendszerességgel, amin a MIe tagok részvétele ingyenes vagy jelképes összegű.

3. A MIe megállapodásokat köt kulturális intézményekkel, amelynek keretén belül lehetőség nyílik csak a MIe tagok részére helyi-intézményi továbbképző kurzusok elvégzésére és az intézmény belső idegenvezetőjévé válásra. Pl.: Mazsihisz – Zsinagóga látogatás

4. A MIe bértábla ajánlásokat tesz közzé, aminek hosszútávú hatásaként a magyar idegenvezetők illetményei az európai szinthez közeledhetnek és a piac lassan kiküszöböli az irreálisan alacsony áron dolgozókat és dolgoztatókat.

5. A MIe-hez beérkezett munkamegkereséseket a tagok felé továbbítja, és számukra ajánlja ki.

6. A MIe tagsága számára jogi és gazdasági tanácsadást adhat, munkavállalással kapcsolatos problémáknál segítséget nyújt annak megoldásához.

7. A MIe csatlakozik a nemzetközi idegenvezetői szövetségekhez és az európai vagy nemzetközi trendekről, változásokról első kézből informálja tagságát.